thesmile

thesmile
מתכונים, טיפים והסברים לחיים רגועים, בריאים ושמחים יותר, כל טעם קצת.

ילד קשה, זה ילד שקשה לו

תקלו על בני משפחותיכם במזונות "מחייכים" והחיים יחייכו בחזרה אליכם.

יום חמישי, 21 בינואר 2016

זהירות! אוכל מעובד גורם (גם) למחלות אוטואימוניות. עכשיו זה מדעי:

 
 
 וגם קצת "אמרתי לכם"...
 
 כן, אני יודעת שיש הבדל תהומי בין אלרגיה, רגישות ומחלה אוטואימונית.  היום, מתברר שממש כמו הגדר של המעיים שלנו, שאמורה להגן על הגוף ממזיקים אך מתפוררת בגלל השר''ץ והאוכל המעובד, גם גדרות והגדרות אלו לא כל כך אטומות כמו שחשבו עד עכשיו. לפחות לא בפני נזקי האוכל המעובד.


האם סוכר ומזון מעובד מנקבים חורים במטריית ההגנה של גופנו?
 
 

זמן קצר מאוד אחרי שהתחלנו את "דיאטת החיוכים" בשביל בעיות ספציפיות מאוד (בעיקר מיגרנות ובעיות התנהגות), סיפמטומים רבים של מחלות אוטואימוניות, ושל צרות אחרות שהתמודדנו אתם שנים, נעלמו או פחתו באופן ניכר. וזאת, אחרי שנים של טיפולים קונבנציונאלים כושלים. 

 התחלתי לקרוא, ללמוד ולחשוב, וצעקתי לכל מי שרצה לשמוע אותי (רובם מרוכזים במטבח הביתי, לצערם)שלא ייתכן שכל השר''ץ הזה לא משפיע גם על המערכת האוטואימונית שלנו, ושתסמיני ה"רגישות" מנותקים לחלוטין מהמחלות האוטואימוניות שמתפרצות בעולם המערבי. צליאק היא רק דוגמא קטנה, ו"בטן של חיטה" המעולה עשה שם עבודה מצויינת של העלאת המודעות, אך ישנה עוד להקה שלמה של מחלות אוטואימוניות שעוטות על ילדינו ועלינו.





קלעתי לדעת גדולים, מסתבר, ועוד קרוב לבית.  התפרסם בינואר 2016, חדש מהתנור, מחקר משותף לפרופסור לרפואה בטכניון (יש! ישראלי!) עם עמיתו הגרמני, שמראה קשר חזק בין מחלות אוטואימוניות, אלרגיות וכו', ולבין גלוטן (הגלוטן ה"חדש" הזה שפותח על ידי תעשייות המזון בשישים שנים האחרונות) וכל הכימיקאלים שמוסיפים לנו למזון. ועוד לינק לאותו מחקר, מובא אחרת.
 

 
קבלו  בבקשה תרגום חלקי מהמאמר לעיל: "חוקרים מצאו קשר בין מזון מעובד ומחלות אוטואימוניות"

ניו יורק וחיפה, ישראל (3 ינואר  2016) - בעולם הסוער של היום, מזון מעובד הינו נפוץ ונוח. אבל הנוחיות הזו יכולה להביא עימה מחיר כבד  יותר ממה שידענו עד כה, אומר צוות בינלאומי של חוקרים. בממצאים שפורסמו לאחרונה בעיתון Autoimmune Reviews
, חוקרים מישראל וגרמניה מביאים ראיות לפיהן מזון מעובד מחליש את ההתנגדות של המעי לחיידקים, רעלים ואלמנטים תזונתיים ולא תזונתיים עוינים אחרים, דבר אשר בתורו מגדיל את הסיכון להתפתחות מחלות אוטואימוניות.


המחקר בראשותו של פרופ 'אהרון לרנר, מהפקולטה לרפואה בטכניון והמרכז רפואי כרמל, חיפה, וד"ר טורסטן מתיאס של מכון
Aesku-קיפ (גרמניה).

צוות המחקר בדק את ההשפעות של מזון מעובד על המעיים, ועל ההתפתחות של מחלות אוטואימוניות - מחלות שבהן הגוף תוקף את הרקמות של עצמו. יותר מ -100 מחלות מסוג זה כבר זוהו, כולל סוכרת "סוג 1", מחלת צליאק, זאבת, טרשת נפוצה, דלקת כבד אוטואימונית, ומחלת קרוהן.

"בעשורים האחרונים חלה ירידה בשכיחות של מחלות זיהומיות, אך באותו הזמן חלה עלייה בשכיחות של מחלות אלרגיות, סרטן ומחלות אוטואימוניות," אמר פרופ 'לרנר.
"מכיוון שהמשקל של שינויים גנטיים הוא לא משמעותי במהלך תקופה כה קצרה, הקהילה המדעית מחפשת את הסיבות בתחום הסביבתי."

במחקרם, החוקרים התמקדו בעלייה המסחררת בשימוש בתוספי מזון התעשייתיים שמטרתם שיפור איכויות כמו טעם, ריח, מרקם ואורך חיי מדף, ומצאו "... קשר סיבתי מובהק בין השימוש המוגבר של מזונות ומעובד
עלייה בשכיחות של מחלות אוטואימוניות. "

מחלות אוטואימוניות רבות נובעות מפגיעה בתפקודה של "גדר המעיים", "רקמות צמודות" המגנות על רירית המעי. בתפקודן הרגיל, "רקמות צמודות"  אלא משמשות כמחסום נגד חיידקים, רעלים, אלרגנים וחומרים מסרטנים, ומגנות על המערכת החיסונית מהם.
נזק "רקמות צמודות" (המכונה גם "מעי דולף") מוביל להתפתחות של מחלות אוטואימוניות.

החוקרים מצאו כי לפחות שבעה תוספי מזון נפוצים מחלישים את ה"רקמות הצמודות"  : גלוקוז (סוכר), נתרן (מלח), ממסים שומן (מתחלבים), חומצות אורגניות , גלוטן, טרנסגלוטמינאז חיידקים (אנזים מיוחד המשמש כחלבון מזון "דבק
") וחלקיקים ננומטריים."סוכנויות הבקרה והאכיפה כגון FDA מחמירים לפקח על תעשיית התרופות, אבל שוק תוספי המזון נותר ללא השגחה מספיק," אמר פרופ 'לרנר. "אנו מקווים שמחקר זה ומחקרים דומים יגבירו את המודעות לסכנות הטמונות בתוספי מזון תעשייתיים, ולהעלאת המודעות לצורך בשליטה עליהם."


החוקרים גם מייעצים לחולים עם מחלות אוטואימוניות, ואלה שיש להם רקע של מחלות כגון משפחה, לשקול הימנעות ממזונות מעובדים במידת האפשר."


 
השכלתם? תפיצו, לרווחת הכלל.




 

יום שישי, 15 בינואר 2016

מכתב לגננת והכנת ג'לי בריא עם צבע מאכל טבעי. כיף לט''ו בשבט ולכל השנה.

גננת יקרה,



שמעתי שאת רוצה להכין ג'לי עם הילדים, ושמחתי מאוד.  נחמד וטעים, שילמדו להכין אתך חטיפים בריאים... ויביאו גם הביתה! (אני גם אוהבת ג'לי).

אבל אז עלה החשש שהילדים הולכים להשתמש בג'לי תעשייתי עם צבעי מאכל מלאכותיים, מלטודקסטרין, חומרי טעם וריח סינטטיים ועמילן מעובד (אלו רכיבים נפוצים בג'לי המוכן שמוכרים לנו בסופר).  לרוב יש בו גם חומרים משמרים. 

רציתי לספר לך על מחקר סאוטהמפטון, שהוכיח מדעית מה קורה לילדיםשנחשפים לחומרים אלו (משמרים, מריירים (משפרי טעם כגון מלטודקסטרין- שהוא לא רק ממתיק מלאכותי אלא גם פועל במוח כמו MSG, ואחרים) וצבעים – http://thetasteofasmile.blogspot.co.il/2015/10/blog-post_28.htmlבקיצור, שר''ץ).

הילדים האלו הופכים עצבניים יותר, תוקפניים יותר, מגלים סימנים של היפראקטיביות ומגלים סימנים של התנהגות היפראקטיבית וקושי להתרכז.  לכן,רציתי לבקש ממך שתשתמשי באחד המתכונים הפשוטים של ג'לי טבעי, על בסיס אגר-אגר או ג'לטין טבעי, שקיימים. גם צירפתי אחד בסוף המכתב הזה.
המחקר של אוניברסיטת סאוטהמפטון[i] התמקד בילדים בני 3 ובילדים בני 8-9, ופורסם יחד עם מסקנותיו (התנהגות היפראקטיבית אצל ילדים שלא מאובחנים כהיפראקטיביים בעקבות מנה "רגילה לילד מערבי" של שר''ץ) בעיתון The Lancet, שהוא אחד העיתונים הרפואיים המוערכים בעולם, אם לא הראשון ביניהם.  ישנם עוד מחקרים, שמראים שאסתמה "כרונית", טיקים, קושי להיגמל מטיטול, התקפי זעם וחריקות שיניים, נעלמים כשחומרי השר''ץ מוצאים מהתפריט.

אבל את גננת ואני אמא, ורציתי גם להמחיש לך איך הבן שלי וילדים אחרים מגיבים, דרך סיפורים שלוקטו בדפי האינטרנט ובפורומים של הורים. יש המון סיפורים (אתרגם כמה מהם ואביא לכם), וסרט אחד שאני מזמינה אותך לראות. הוא מתאר איך באנגליה חילקו באקראי ילדי בית ספר בני 5-9 ל2 קבוצות, לקבוצה אחת נתנו אוכל "של מסיבות (ממתקים, חטיפים,סודה-צבעוני, מתוק, מלא בשר''ץ). לקבוצה השנייה נתנו חומוס, ירקות, פיתות ותפוחים. לאחר מכן ערכו תצפית על הילדים :
בקבוצה הרגילה לא נרשמה אף תקרית של "רוע לב" או התנכלות. בקבוצה שאכלה את השר'ץ: 69 התנכלויות.
תקריות תקיפה ואלימות פיזית: 8 אירועים נגד 63.
התנהגות היפראקטיבית (מקוטלגת על ידי אנשי מקצוע מומחים): 30 אירועים נגד 163.



לאחר מכן נתנו משימות פשוטות לבצע. הקבוצה של ה"שר''ץ" תפקדה יותר לאט, ופחות טוב, ב48% אחוזים. זה המון!

וזה רק מפעם אחת... תחשבי על האפקט המצטבר של חומרים אלו לאורך זמן, ותעשי מה שבחרתי אותך לעשות, כי אני סומכת עלייך עם היקר לי מכל: תשמרי בבקשה על הילדה שלי, שלא תאכל את השר''ץ הזה.  אנחנו בבית מנסים לחנך להימנע מאוכל זבל, אבל הילדה אתך רוב היום. כל כך הרבה תלוי בך.



כולנו רוצים לילדים שלנו ילדות מתוקה, ומלאה בצבעים שמחים. זה אפשרי, ויכול להיות כיף.
חבר נתן לה M & M צהוב במסעדה פעם אחת, ובתוך דקות היא הפכה משמחה ורגועה לצרחות, בעיטותהתפרצות זעם גדולה אחת. הייתי צריך לקחת אותה בכוח, ידיים והרגליים מעופפות, מהמסעדה. חשבתי הסוכר השפיע עליה, אבל היא הייתה בסדר גמור לאחר אכילת דברים ממותקים בעבר ...
הקיץ הזה( שהילדה התחילה לאכול ממתקים וגלידות עם צבעי מאכל) היה כל כך קשה. הילדה שלנו הרגועה, הסבירה, התחילה בהתפרצויות רגשיות , בטריקת דלתות, יריקות, בעיטות, צרחות, בלזרוק דברים עלינו, אמרה דברים נורא מרושעיםהחלה "מתפרקת"  מתקלות זעירות,, מתעלמת מאתנו, לא סייהמ את המטלות שלה, אפילו "נַהמה" בכעס. לא יכולנו להתווכח עימה יותר."
Why I’m Over This Rainbow: Our Food Coloring Sensitivity Story

רעיון ליצירת ג'לי בצבעים טבעיים:

מתכון לג'לי טבעי, טבעוני (אם משתמשים באגר אגר) ומהיר:
מה צריכים:
חצי ליטר נוזל לבחירה: (מים מומתקים ב- 4 כפות סוכר, או 100 מ''ל תרכיז מיץ תפוחים או תפוזים, או סירופ מקופסת אגסים או אפרסקים משומרים, משלימים מים לסה''כ 1/2 ליטר), או פשוט חצי ליטר מיץ פירות טבעי (זהירות, כל מיצי הפירות עשירים בסליצילטים)
כפית מיץ לימון או 1/4 כפית מלח לימון  (אז אפשר להמתיק קצת יותר)
4 עד 8 גרם אבקת אגר-אגר או ג'לטין. 4 גרם יניבו מרקם של ג'לי לאכול בכפית מתוך כוסית, מ8 גרם אפשר ליצור ממש דובונים ונחשי גלי.
מה עושים:
מביאים לרתיחה וממשיכים לערבב כשתי דקות אחרי הרתיחה, יש לדאוג שכל האבקה (או הדף אם משתמשים בדפים) מומסים. אם מישהו רגיש לסולפיטים (יש בהרבה מוצרי ג'לטין) ממשיכים לבשל ל12-15 דקות, אבל אז צריך להשלים את כמות הנוזלים בחזרה.
שופכים לתבנית שטוחה (מומלץ להגיע לגובה של כ2-1 ס''מ) או לתבנית שקעים, אפשר בצורת דובונים או כל צורה אחת שתתאים לכם.  מי שהשתמש ב4 גרם ישפוך לכוסיות או מעל סלט פירות מוכן ואז נוצר מין טרייפל נורא נחמד.
המשקיענים יוסיפו בתבנית חתיכות פירות חתוכים.
לפוצץ את הבועות שנוצרו עם מזלג\סכין, ולקרר במקרר עד ש"נתפס" טוב. אם משתמשים בכוסיות אפשר להוריד את כמות האבקה ל2-3 גרם, ויוצא יותר  במרקם של "מעדן"...
אם רוצים אפשר לצבוע בצבעי מאכל טבעיים... זה הופך להיות גם שיעור מדעים!
איך נצבע?
איך לייצר צבעי מאכל ביתיים-
מתחילים עם קמצוץ קטן או כמה טיפות של צבע: כי...
זהירות, בכמות גדולה גם טעם הפרי\ירק מורגש, לכן עדיף ללכת על צבעוניות עדינה של פסטלים...



אָדוֹם:
• מיץ סלק טהור
• אבקת סלק
• מיץ רימונים טהור
וָרוֹד:
• מיץ סלק טהור
• מיץ חמוציות טהור
• מיץ פטל טהור

כָּתוֹם:
• מיץ גזר טהור
• כורכום
•פַּפּרִיקָה

צָהוֹב:
• כורכום
•זְעַפרָן

יָרוֹק:
• כלורופיל נוזלי
• אבקת Matcha
(בחנויות הטבע)
• מיץ פטרוזיליה
• מיץ עשב חיטה
• מיץ תרד

כָּחוֹל:

• מיץ כרוב אדום מעורבב עם קצת סודה לשתייה (כחול בהיר)

סָגוֹל:
• תרכיז רימונים
• מיץ ענבים סגול, מרוכז

חוּם:
•אבקת קקאו
• גרגרי קפה נמס (לילדים אפשר נטול)
•תה שחור (רגיל) חזק מאוד
•קינמון
•אבקת חרובים
·         שָׁחוֹר:
• אבקת קקאו שחורה
• אבקת פחם פעילה (בחנויות הטבע .כן, זה בטוח לאכול ואפילו מועיל!)
על קצה המזלג- איך אנחנו מגיבים לאוכל שלנו (וממה יש להיזהר).




[i] http://www.southampton.ac.uk/psychology/research/impact/food_additives.page#publications
“Food Coloring: A Rainbow Of Risks” – Comprehensive results of studies, compiled by the Center for Science in the Public Interest (CSPI):
Studies on red, yellow, blue and mixed dyes, with a shocking image of longterm damage to a human colon:

יום רביעי, 13 בינואר 2016

הריח הטוב של הכביסה, והכוח האפל של הג'דיי: איך אנחנו גורמים לדלקות אוזניים אצל הקטנים, וטיפ פשוט להנמיך את סיכוני הסרטן שלהם .

 
הריח הטוב של הכביסה, והכוח האפל של הג'דיי: איך אנחנו גורמים לדלקות אוזניים אצל הקטנים, וטיפ פשוט להנמיך את סיכוני הסרטן שלהם .
(וגם, כביסה עם ריח משגע וידידותי לסביבה ולבריאות שלנו)
 
 
כבר בתחילת חיי המשפחה שלנו הבנו שמרכך הכביסה, ה"ריח הטוב"האהוב עליי כל כך, גורם לשלל בעיות התנהגות ונשימה, ועברנו לפתרון זול, איכותי ונעים לא פחות: חומץ לבן עם כמה טיפות שמן נרולי (פרחי תפוז) או שמן אחר שריחו ערב לכם בתא של המרכך. בדרך פלא ה"אסתמה של העור" של הגיבור התפוגגה לאוויר, אבל היינו צעירים ולא בקטע של לחפור יותר מדי, אז "סתם" המשכנו כך.
על מטהרי האוויר למיניהם, לא שמנו לב במיוחד, עד שגילינו את שיטת החיוכים,והתוודענו לאפקט הלא מבורך של ריחות אלו עלינו ועל ילדינו.
מה הקשר עם הג'דיי? ראינו את "הכוח המתעורר" בD5: תלת מימד על המסך, תנועות בכסא, ושפריצים של "ריחות" כל פעם שהסצנה משתנה. הכי "טבעי" שם היה הסירחון של שדה הקרב... הריח ה"ירוק" של היער והאי הקסום היה, ובכן, רעיל ומלאכותי מספיק לגרום לשתי תופעות: 1. אי נוחות קטנה, כי הריח שאתה מדמיין הרבה יותר טוב ממה שזורקים לך לנחיריים, ו...2. התקפי שיעול בקהל. בקטנה, אך מי שקשוב לזה ישים לב.
הכוח מתעורר. מה עם המודעות לנזקי הריחות הכימיים?
מסתבר שזו לא רק תחושה: שימו לב למאמר שאני מביאה כאן (תמצית בעברית, אבל שווה לקרוא את כולו), ותפנימו: החומרים במטהרי האוויר הנפוצים לא חייבים לעבור בדיקות כמו חומרי המזון, למרות שאנו שואפים אותם ישר לריאות ולמוח שלנו. רבים מהםמוכרים כמסרטנים, מחוללי אסתמה, אצל תינוקות רכים הם גורמים לשלשולים ודלקות אזניים... ואצל כולנו ה"ריח הטוב" הזה גורם לבעיות פוריות! (מקור: וויקיפדיה: Air freshener )
 
 
יש המון מה לקרוא, בין השאר הכתבה הזו שמראה למה "כדורי הריענון" שאנחנו מכניסים לארונות שלנו יכולים לגרום לסרטן,  אבל המסקנה ברורה: להעיף את מטהרי האוויר ואת מרככי הכביסה, ולהשתמש בחומץ עם שמן לכביסה, ובסיר קטן עם מקל קינמון וקליפת תפוז/לימון/וניל שמבעבע על האש לבשם את הבית.
הבאתי רק כתבה אחת כאן, שנפלתי עליה כששאלתי את עצמי למה משתעלים במלחמת הכוכבים (על מרככי כביסה והשפעתם על התנהגות ילדים כבר כתבתי כאן סיפור מהחיים)
כימיקלים רעילים במוצרי כביסה ריחניים ומטהרי אוויר נפוצים-
מחקר של אוניברסיטת וושינגטון על מוצרי כביסה ומטהרי אוויר (מהנמכרים ביותר בארה''ב,והם מאוד דומים למה שיש לנו כאן) מצא כי ממוצרים אלו נפלטים עשרות כימיקלים שונים,חלקם הוכרו כמסרטנים או גורמים לאסתמה. על תופעות התנהגותיות המדעים עוד לא מדברים, אך אמהות רבות מדווחות על "היי" מריח של מרכך או מטהר אוויר, או לחילופן התקפי בכי, או אדישות חולנית...
Add caption
כל ששת המוצרים שנבדקו הדיפו חומרים כימיים, שלפחות אחד מהם הוכר ושימושו הוגבל בגלל רעילותו תחת החוקים הפדרליים בארה''ב, אבל אף אחד מן הכימיקלים האלה לא היה רשום על תוויות המוצר. על הזהרה אפשר רק לחלום!


"פיתחתי עניין בנושא זה, משום שאנשים היו אומרים לי שמטהרי האוויר בשירותים ציבוריים וריח ממוצרי כביסה [..ץ] היו הופכים אותם חולים," אמרה אן Steinemann, פרופסור באוניברסיטת וושינגטון להנדסה אזרחית וסביבתית וענייני ציבור. "ואני רוצה לדעת," מה יש במוצרים אלה שגורמים לתופעות האלה? '"



היא ניתחה את המוצרים לגלות ולאפיין את הכימיקלים שבהם.


"הופתעתי הן ממספר הכימיקאלים שנמצאו, ומהרעילות הפוטנציאלית שלהם", אמרה Steinemann [...]


"כמעט100 תרכובות אורגניות נדיפות נפלטו משישה מוצרים אלה (הכוונה כאן ב"אורגני" אינה בריאותית, אלא להגיד שאלו לא מינראלים, אלא חומרים ממשפחת הפחם שנספגים בגוף), ואף אחד מהם לא מופיע על שום תווית מוצר. בנוסף,חמש מתוך ששת המוצרים זוהו כפולטים 'מזהמים מסוכנים לאוויר" על פי הגדרת רשויות הבריאות בארה''ב, ולפחות אחד כפולט חומר מסרטן שנחשב על ידי הסוכנות להגנת הסביבה בארה''ב ככזה "שאין לו רמת חשיפה בטוחה" (זאת אומרת שכל כמות,אפילו הקטנה ביותר, מסרטנת), "אמר Steinemann.
 
לכן, לא צריך להתבייש בחנויות לבקש להורית את מפזר הריח המעצבן הזה...
 
שמתם לב, ש"may the Force be with you" זה למעשה תרגום של "ה' עמכם"?
 
אולי יעניין אותך גם:
 
 
אסמכתאות מדעיות-
1. ^ Jump up to: a b "Material Safety Data Sheet (MSDS), BadAir Sponge®" (PDF). Mateson Chemical Corporation. 2007.
7. Jump up ^ "Symptoms of mothers and infants related to total volatile organic compounds in household products" Arch Environ Health. 2003 Oct;58(10):633-41; PMID 15562635;
8. Jump up ^ Farrow, Alexandra; Taylor, Hazel; Northstone, Kate; Golding, Jean (1 October 2003). "Symptoms of Mothers and Infants Related to Total Volatile Organic Compounds in Household Products". Archives of Environmental Health: An International Journal 58 (10): 633–641. doi:10.3200/AEOH.58.10.633-641. via Avon Longitudinal Study of Parents and Children Key Findings
9. Jump up ^ Steinemann, A.C. "Fragranced consumer products and undisclosed ingredients." Environ Impact Assess Rev 2009;29(1): 32-38.
11. Jump up ^ Caress, S.M., and Steinemann, A.C. "National prevalence of fragrance sensitivity." J Environ Health 2009;71(7):46-50.
13. Jump up ^ "Mothballs, air fresheners and cancer". Environmental Health Association of Nova Scotia. Environmental Health Association of Nova Scotia. Retrieved 24 May 2013.
14. Jump up ^ B.C. Wolverton, Ph.D., Rebecca C. McDonald, "Foliage Plants for Removing Formaldehyde from Contaminated Air Inside Energy-Efficient Homes and Future Space Stations", NASA TM-84674 , December 1982.
15. Jump up ^ B.C. Wolverton, Rebecca C. McDonald, E.A. Watkins, Jr., "Foliage Plants for Removing Indoor Air Pollutants from Energy-Efficient Homes" Economic Botany, 1984, pp. 224-228.