thesmile

thesmile
מתכונים, טיפים והסברים לחיים רגועים, בריאים ושמחים יותר, כל טעם קצת.

ילד קשה, זה ילד שקשה לו

תקלו על בני משפחותיכם במזונות "מחייכים" והחיים יחייכו בחזרה אליכם.

יום שישי, 15 בינואר 2016

מכתב לגננת והכנת ג'לי בריא עם צבע מאכל טבעי. כיף לט''ו בשבט ולכל השנה.

גננת יקרה,



שמעתי שאת רוצה להכין ג'לי עם הילדים, ושמחתי מאוד.  נחמד וטעים, שילמדו להכין אתך חטיפים בריאים... ויביאו גם הביתה! (אני גם אוהבת ג'לי).

אבל אז עלה החשש שהילדים הולכים להשתמש בג'לי תעשייתי עם צבעי מאכל מלאכותיים, מלטודקסטרין, חומרי טעם וריח סינטטיים ועמילן מעובד (אלו רכיבים נפוצים בג'לי המוכן שמוכרים לנו בסופר).  לרוב יש בו גם חומרים משמרים. 

רציתי לספר לך על מחקר סאוטהמפטון, שהוכיח מדעית מה קורה לילדיםשנחשפים לחומרים אלו (משמרים, מריירים (משפרי טעם כגון מלטודקסטרין- שהוא לא רק ממתיק מלאכותי אלא גם פועל במוח כמו MSG, ואחרים) וצבעים – http://thetasteofasmile.blogspot.co.il/2015/10/blog-post_28.htmlבקיצור, שר''ץ).

הילדים האלו הופכים עצבניים יותר, תוקפניים יותר, מגלים סימנים של היפראקטיביות ומגלים סימנים של התנהגות היפראקטיבית וקושי להתרכז.  לכן,רציתי לבקש ממך שתשתמשי באחד המתכונים הפשוטים של ג'לי טבעי, על בסיס אגר-אגר או ג'לטין טבעי, שקיימים. גם צירפתי אחד בסוף המכתב הזה.
המחקר של אוניברסיטת סאוטהמפטון[i] התמקד בילדים בני 3 ובילדים בני 8-9, ופורסם יחד עם מסקנותיו (התנהגות היפראקטיבית אצל ילדים שלא מאובחנים כהיפראקטיביים בעקבות מנה "רגילה לילד מערבי" של שר''ץ) בעיתון The Lancet, שהוא אחד העיתונים הרפואיים המוערכים בעולם, אם לא הראשון ביניהם.  ישנם עוד מחקרים, שמראים שאסתמה "כרונית", טיקים, קושי להיגמל מטיטול, התקפי זעם וחריקות שיניים, נעלמים כשחומרי השר''ץ מוצאים מהתפריט.

אבל את גננת ואני אמא, ורציתי גם להמחיש לך איך הבן שלי וילדים אחרים מגיבים, דרך סיפורים שלוקטו בדפי האינטרנט ובפורומים של הורים. יש המון סיפורים (אתרגם כמה מהם ואביא לכם), וסרט אחד שאני מזמינה אותך לראות. הוא מתאר איך באנגליה חילקו באקראי ילדי בית ספר בני 5-9 ל2 קבוצות, לקבוצה אחת נתנו אוכל "של מסיבות (ממתקים, חטיפים,סודה-צבעוני, מתוק, מלא בשר''ץ). לקבוצה השנייה נתנו חומוס, ירקות, פיתות ותפוחים. לאחר מכן ערכו תצפית על הילדים :
בקבוצה הרגילה לא נרשמה אף תקרית של "רוע לב" או התנכלות. בקבוצה שאכלה את השר'ץ: 69 התנכלויות.
תקריות תקיפה ואלימות פיזית: 8 אירועים נגד 63.
התנהגות היפראקטיבית (מקוטלגת על ידי אנשי מקצוע מומחים): 30 אירועים נגד 163.



לאחר מכן נתנו משימות פשוטות לבצע. הקבוצה של ה"שר''ץ" תפקדה יותר לאט, ופחות טוב, ב48% אחוזים. זה המון!

וזה רק מפעם אחת... תחשבי על האפקט המצטבר של חומרים אלו לאורך זמן, ותעשי מה שבחרתי אותך לעשות, כי אני סומכת עלייך עם היקר לי מכל: תשמרי בבקשה על הילדה שלי, שלא תאכל את השר''ץ הזה.  אנחנו בבית מנסים לחנך להימנע מאוכל זבל, אבל הילדה אתך רוב היום. כל כך הרבה תלוי בך.



כולנו רוצים לילדים שלנו ילדות מתוקה, ומלאה בצבעים שמחים. זה אפשרי, ויכול להיות כיף.
חבר נתן לה M & M צהוב במסעדה פעם אחת, ובתוך דקות היא הפכה משמחה ורגועה לצרחות, בעיטותהתפרצות זעם גדולה אחת. הייתי צריך לקחת אותה בכוח, ידיים והרגליים מעופפות, מהמסעדה. חשבתי הסוכר השפיע עליה, אבל היא הייתה בסדר גמור לאחר אכילת דברים ממותקים בעבר ...
הקיץ הזה( שהילדה התחילה לאכול ממתקים וגלידות עם צבעי מאכל) היה כל כך קשה. הילדה שלנו הרגועה, הסבירה, התחילה בהתפרצויות רגשיות , בטריקת דלתות, יריקות, בעיטות, צרחות, בלזרוק דברים עלינו, אמרה דברים נורא מרושעיםהחלה "מתפרקת"  מתקלות זעירות,, מתעלמת מאתנו, לא סייהמ את המטלות שלה, אפילו "נַהמה" בכעס. לא יכולנו להתווכח עימה יותר."
Why I’m Over This Rainbow: Our Food Coloring Sensitivity Story

רעיון ליצירת ג'לי בצבעים טבעיים:

מתכון לג'לי טבעי, טבעוני (אם משתמשים באגר אגר) ומהיר:
מה צריכים:
חצי ליטר נוזל לבחירה: (מים מומתקים ב- 4 כפות סוכר, או 100 מ''ל תרכיז מיץ תפוחים או תפוזים, או סירופ מקופסת אגסים או אפרסקים משומרים, משלימים מים לסה''כ 1/2 ליטר), או פשוט חצי ליטר מיץ פירות טבעי (זהירות, כל מיצי הפירות עשירים בסליצילטים)
כפית מיץ לימון או 1/4 כפית מלח לימון  (אז אפשר להמתיק קצת יותר)
4 עד 8 גרם אבקת אגר-אגר או ג'לטין. 4 גרם יניבו מרקם של ג'לי לאכול בכפית מתוך כוסית, מ8 גרם אפשר ליצור ממש דובונים ונחשי גלי.
מה עושים:
מביאים לרתיחה וממשיכים לערבב כשתי דקות אחרי הרתיחה, יש לדאוג שכל האבקה (או הדף אם משתמשים בדפים) מומסים. אם מישהו רגיש לסולפיטים (יש בהרבה מוצרי ג'לטין) ממשיכים לבשל ל12-15 דקות, אבל אז צריך להשלים את כמות הנוזלים בחזרה.
שופכים לתבנית שטוחה (מומלץ להגיע לגובה של כ2-1 ס''מ) או לתבנית שקעים, אפשר בצורת דובונים או כל צורה אחת שתתאים לכם.  מי שהשתמש ב4 גרם ישפוך לכוסיות או מעל סלט פירות מוכן ואז נוצר מין טרייפל נורא נחמד.
המשקיענים יוסיפו בתבנית חתיכות פירות חתוכים.
לפוצץ את הבועות שנוצרו עם מזלג\סכין, ולקרר במקרר עד ש"נתפס" טוב. אם משתמשים בכוסיות אפשר להוריד את כמות האבקה ל2-3 גרם, ויוצא יותר  במרקם של "מעדן"...
אם רוצים אפשר לצבוע בצבעי מאכל טבעיים... זה הופך להיות גם שיעור מדעים!
איך נצבע?
איך לייצר צבעי מאכל ביתיים-
מתחילים עם קמצוץ קטן או כמה טיפות של צבע: כי...
זהירות, בכמות גדולה גם טעם הפרי\ירק מורגש, לכן עדיף ללכת על צבעוניות עדינה של פסטלים...



אָדוֹם:
• מיץ סלק טהור
• אבקת סלק
• מיץ רימונים טהור
וָרוֹד:
• מיץ סלק טהור
• מיץ חמוציות טהור
• מיץ פטל טהור

כָּתוֹם:
• מיץ גזר טהור
• כורכום
•פַּפּרִיקָה

צָהוֹב:
• כורכום
•זְעַפרָן

יָרוֹק:
• כלורופיל נוזלי
• אבקת Matcha
(בחנויות הטבע)
• מיץ פטרוזיליה
• מיץ עשב חיטה
• מיץ תרד

כָּחוֹל:

• מיץ כרוב אדום מעורבב עם קצת סודה לשתייה (כחול בהיר)

סָגוֹל:
• תרכיז רימונים
• מיץ ענבים סגול, מרוכז

חוּם:
•אבקת קקאו
• גרגרי קפה נמס (לילדים אפשר נטול)
•תה שחור (רגיל) חזק מאוד
•קינמון
•אבקת חרובים
·         שָׁחוֹר:
• אבקת קקאו שחורה
• אבקת פחם פעילה (בחנויות הטבע .כן, זה בטוח לאכול ואפילו מועיל!)
על קצה המזלג- איך אנחנו מגיבים לאוכל שלנו (וממה יש להיזהר).




[i] http://www.southampton.ac.uk/psychology/research/impact/food_additives.page#publications
“Food Coloring: A Rainbow Of Risks” – Comprehensive results of studies, compiled by the Center for Science in the Public Interest (CSPI):
Studies on red, yellow, blue and mixed dyes, with a shocking image of longterm damage to a human colon:

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה